Projects (while at FHW)

Διαδραστική Εικονική Πραγματικότητα

Η προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος που μπορεί να εξερευνηθεί στις τρεις διαστάσεις, και που μπορεί να παρέχει μια διαλογική εμπειρία σε πραγματικό χρόνο.

 
 
Αρχαία Πριήνη (2011)

Η Ιωνική πόλη της Πριήνης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα Ελληνιστικής αρχιτεκτονικής στη Μικρά Ασία.
Images: 
 
Αρχαία Μίλητος (2009)

Στο πρόγραμμα αυτό γίνεται περιήγηση στη χερσόνησο και την πόλη της Μιλήτου, όπως ήταν δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την εικονική πόλη, να «πετάξουν« πάνω από τις πιστές ψηφιακές αναπαραστάσεις των σημαντικότερων δημόσιων κτηρίων και να «βουτήξουν» στο λιμάνι της !!
Images: 
 
Athena (2008)

The journey starts from the Archaic Period, from the Agora of Athens that was destroyed by the Persian Wars. With the help of the goddess Athena, which rises from a rock, the spectators are transported into the Classical Period and see the buildings that have been erected in the Agora. Using the remote control, with which every seat is equipped, the spectators participate in the creation of the Poikile Stoa. Then, they follow the Panathenaea procession and take part in the vote of ostracism of 416 BC. In the Hellenistic Period they watch the construction of the Attalos Stoa. The visitors return to the present day, to the diachronic values and the ideals that were born in the Ancient Agora and are part of our world heritage.
Images: 
 
The Ancient Agora of Athens (2006)

Οι θεατές ξεναγούνται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού Μουσειοπαιδαγωγού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων. Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, με την ανέγερση καινούργιων ναών, ωδείου, βιβλιοθήκης και νυμφαίου.
 
 
The new Dome Center of FHW


Images: 
 
CREATE - The Asklepieion of Ancient Messene (2005)

Το CREATE (Constructivist Mixed Reality for Design, Education and Cultural Heritage), συνχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (IST-2001-34231), έχει σαν στόχο να αναπτύξει τεχνολογίες Εικονικής Πραγματικότητας που συνδυάζουν τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις πραγματικών χώρων με εξελιγμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης.

Ο ναός του Ασκληπιού στην αρχαία Μεσσήνη, σημαντικό λατρευτικό κέντρο των Ελληνιστικών χρόνων, αποτελεί το θέμα αυτής της παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας. Η διαδραστική αυτή περιήγηση παρουσιάζει τη διαδικασία της εικονικής «ανακατασκευής» του ναού και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χειριστούν μεμονωμένα αρχιτεκτονικά μέλη και να πειραματιστούν πάνω σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές υποθέσεις.
 
 
Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία (2004)

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Ξημερώνει και μπροστά μας ξεπροβάλλει, σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τoυ, το ιερό του Δία στην αρχαία Ολυμπία. Περιηγηθείτε τον ιερό αυτό χώρο και γνωρίστε τον! Επισκεφθείτε εικονικά τα κτήριά του και μάθετε την ιστορία και τη χρήση τους. Δείτε το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα. Γνωρίστε το ναό του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο. Περιηγηθείτε το Γυμνάσιο, που χρησίμευε για την προπόνηση των ακοντιστών, των δισκοβόλων και των δρομέων, την Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Λεωνιδαίο, που ήταν χώρος διαμονής των επίσημων επισκεπτών, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές, συγγενείς και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, χώρο τέλεσης των περισσότερων αγωνισμάτων, τους Θησαυρούς διάφορων πόλεων, όπου φυλάσσονταν πολύτιμα αφιερώματα, το Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από το Φίλιππο Β', το βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Ζήστε την ιστορία της Ολυμπίας! Γίνετε κοινωνοί των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Aγώνων !
Images: 
 
Το Εργαστήριο του Φειδία στην Ολυμπία (2003)

Η διαδραστική αυτή εικονική περιήγηση μάς μεταφέρει στο εργαστήρι του γλύπτη Φειδία στην Ολυμπία. Ο χώρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει -σε πιστή αναπαράσταση- το ξακουστό άγαλμα του Δία και τα εργαλεία του γλύπτη. Kατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι νεαροί επισκέπτες μετατρέπονται σε βοηθούς του γλύπτη και συνεργάζονται για να συνθέσουν και να ολοκληρώσουν το άγαλμα. Η δραστηριότητα αυτή προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία στην οποία οι επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά, αντλώντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες για τα εργαλεία, τα υλικά και τον τρόπο επεξεργασίας τους, αλλά και τις μεθόδους εφαρμογής των υλικών στην κατασκευή του αγάλματος.
 
 
M-PIRO - Multilingual Personalized Information Objects (2003)

Το MPIRO (Multilingual Personalised Information Objects), συνχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδυάζει τις τεχνολογίες επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας με το Διαδίκτυο και την Εικονική Πραγματικότητα για να προσφέρει πολυγλωσσικές περιγραφές εκθεμάτων, προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών ενός μουσείου.

 
 
Ιστορίες από τον Αρχιμήδη (2002)

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Yπάρχει σε όλα λύση; Tαξίδι στον Kόσμο των Aρχαίων Eλληνικών Mαθηματικών», το τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας ανέπτυξε συνοδευτικό πρόγραμμα με θέμα του μία από τις μεγαλύτερες μορφές των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και γενικότερα της αρχαίας και μεσαιωνικής επιστήμης, τον Αρχιμήδη. Μέσα από διαδραστικά εικονικά πειράματα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το θεώρημα υπολογισμού του όγκου της σφαίρας σε συνδυασμό με το νόμο ισορροπίας του ζυγού, την αρχή της υδροστατικής και το περίφημο «εύρηκα», την εφεύρεση του κοχλία για μεταφορά νερού από χαμηλότερη σε υψηλότερη στάθμη, την ιστορία με τα παραβολικά κάτοπτρα αλλά και τις δαγκάνες οι οποίες χρησιμοποιούνταν για να αναποδογυρίζονται τα πλοία των Ρωμαίων.
 
 
Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Διακοσμήστε το εικονικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και συμμετέχετε στους εορτασμούς.
Images: 
 
Συναρμολογήστε τα αγγεία! (2001)

Διαλέξτε τα εικονικά θραύσματα διάφορων αρχαίων αγγείων, ενώστε τα και δείτε παραστάσεις ολυμπιακών αθλημάτων να ζωντανεύουν. Η σειρά εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τη «Μαγική Οθόνη» δίνει τη δυνατότητα στους νεαρούς επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά και με δημιουργικό τρόπο στην κατασκευή φημισμένων αγγείων και παράλληλα να αντλούν πληροφορίες για τα δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα και τους αθλητές της Aρχαιότητας.
Images:
 
 
Το Εικονικό Ελαιοτριβείο (2000)

Οι νεαροί επισκέπτες μπορούν να δουν εικονικά τη λειτουργία ενός παλιού ελαιοτριβείου. Στο ιδιαίτερο αυτό ελαιοτριβείο ζουν την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου, αφού μπορούν να λειτουργήσουν το πιεστήριο που παράγει το λάδι και με το πάτημα ενός κουμπιού, να συρρικνωθούν στο μέγεθος μιας ελιάς.
Images: 
 
Μαγικό Βεστιάριο

Η ελληνική ενδυμασία κατά την Κλασική και Βυζαντινή περίοδο αποτελεί το θέμα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος Εικονικής Πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα σύνολο διαδραστικών εμπειριών που απευθύνονται σε παιδιά και ζωντανεύουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής φορεσιάς με τρόπο που θυμίζει παραμύθι.
Images: 
 
Byzantine Costume (1999)

Ο μαγικός κόσμος του "Βυζαντινού κοστουμιού" φέρνει στη ζωή πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες μεταφέρονται σε έναν κήπο, όπου μπορούν να συναντηθούν με χαρακτήρες από την συνοδεία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Αναζητούν μέσα στο κήπο εξαρτήματα που λείπουν από την ένδυσή του. Ο επισκέπτης θα πρέπει να πάρει τα αντικείμενα και να βρει τον κατάλληλο χαρακτήρα στον οποίο ανήκει.
Images: 
 
Classical Greek Costume

Μάθετε για τον πολύχρωμο κόσμο της αρχαίας ελληνικής ενδυμασίας μέσα από συναρπαστικούς και βιωματικούς εκπαιδευτικούς κόσμους που δημιουργήθηκαν για παιδιά. Βιώστε την προετοιμασία μίας κόρης μέτοικου η οποία ετοιμάζετε για να παραστεί στην πομπή των Παναθηναίων.
 

The copyright of the material presented here belongs to FHW.